Festival na Pomezí
Zpět na úvodní stránku
 
 
Putování po festivalovém souhvězdí
 
Moravský vrabec
 
Drotária
 
Slezské dny
 
Stránky skupiny Blaf
Zpět na úvodní stránku
Dnes je
Thursday
25. April 2024

Aktualizace
16.05.2013

Tento rok se festival kona: 7.7.2012
Mapa okolí - Mapa areálu - Často kladené dotazy (FAQ)

Festival na Pomezí

Až na samé hranici Česka s Polskem a Slovenskem, v nejvýchodnější části naší republiky najdeme každoročně jednu z nejpůvabnějších hudebních akcí léta - Festival na Pomezí v Dolní Lomné. Letošní, již sedmý ročník přivítal během druhého červencového víkendu opět velké množství muzikantů a diváků, kterých se v průběhu pátku a soboty sešlo něco ke dvěma tisícům.

Duchovním otcem, dramaturgem a zároveň vtipným průvodcem celého festivalu pořádaného Maticí Slezskou je mnohým příznivcům žánru dobře známý Josef Mlok Grim, který během roku pečlivě vybírá kapely tak, aby mohl vždy návštěvníkům nabídnout něco nového, zajímavého a neotřelého. Vzhledem k tomu, že Dolní Lomná leží nedaleko hranic, patří ke specialitám festivalu i skutečnost, že mezi účinkujícími se pravidelně objevují zástupci sousedních států. Polské barvy letos hájili výborní Carrantuohill, kapela hrající již dvanáct let tradiční, ryze instrumentální keltskou, irskou a skotskou hudbu okořeněnou rockovou rytmikou. Slovenské Lojzo svou svéráznou dechovkou a jevištním šou diváky doslova nadchlo a ti mu nakonec svými hlasy přisoudili i tradiční, keramickou cenu diváka.

Páteční podvečer patřil domácí scéně. Skupina Blaf, hrající bluegrass v krajovém gorolském nářečí hostila několik spřízněných hudebníků, mezi nimi i skoro místní BG Styl, jimž atmosféru pokazil jen vydatný déšt', který byl však naštěstí následující den o mnoho milosrdnější. Žánrové složení vystupujících kapel a interpretů bylo příjemnou směsicí "od každého trochu", a tak se v průběhu sobotního programu diváci setkali se Žalmanem a spolem, letošními Krtečky - folklórním Spiritem a bluegrassovými Blue Dogs, příjemným Aurisem, vokálním Sluníčkem, písničkářem Kid'ákem, na řadu přišel i irský folkrock v podání Eoghana 0'Reillyho a jeho Happy to meet a došlo dokonce i na muzikál ve skvělém vystoupení Radky Fišarové. Večer vyvrcholil countrybálem, který už opět za asistence deště skončil těsně nad ránem.

Přesto, že publikum není typicky folkově festivalové (dobrou třetinu diváků tvoří místní chalupáři), oceňovali i tentokrát účinkující vstřícnost a vnímavost davu, kterému hráli. Celá akce probíhá v nádherném areálu historického slezského skanzenu, kde byl původně pro účely Slezských slavností zbudován malý amfiteátr s pódiem krytým stylovou střechou. Celý prostor zůstával během roku prakticky nevyužit, a tak se Mlokova myšlenka uspořádat zde folkový festival setkala u Matice Slezské s příjemnou odezvou. Pracovníci Matice i místní starosta vzali akci opravdu za svou, o muzikanty i diváky je vzorně postaráno, klasické festivalové občerstvení má neklasicky lidové ceny a lidé jsou tu velmi srdeční. Ráno podotkla místní paní hospodská "folkovy festival je lepši, nikdo se tu neporval...", - jak je tedy vidět, Festival na pomezí se vydařil po všech stránkách.

KAMILA STÍZEŠTÍKOVÁ
Festival na pomezí, 9.-10.7.1999 Dolní Lomná
Převzato z časopisu Folk & Country 9/1999

Matice Slezská - Dolní Lomná © 2000-2011