Festival na Pomezí
Zpět na úvodní stránku
 
 
Putování po festivalovém souhvězdí
 
Moravský vrabec
 
Drotária
 
Slezské dny
 
Stránky skupiny Blaf
Zpět na úvodní stránku
Dnes je
Friday
26. April 2024

Aktualizace
16.05.2013

Tento rok se festival kona: 7.7.2012
Mapa okolí - Mapa areálu - Často kladené dotazy (FAQ)

Koncert Jarka Nohavici s Čechomorem

V pátek se v Dolní Lomné konal koncert Jarka Nohavici a skupiny Čechomor. Do Lomné jsem dorazil okolo 17:30, protože jsem tam měl ještě nějakou práci a překvapilo mě, jak je tam pěkně živo. Konaly se zvukové zkoušky a již od půl sedmé se začalo trousit více a více lidí. Během koncertu se taky natáčely některé scény do nového českého filmu režiséra - Rok Ďábla. To způsobilo mírné zdržení na bráně, protože filmaři chtěli mimo jiné natočit lidi, jak vstupují do areálu. Asi na šestý pokus se jim to podařilo.

Zhruba od osmi hodin spustila předskupina Šajtar svůj folkdrive a počet lidí se zvyšoval a zvyšoval. Kdo přišel po půl deváté měl mírné problémy chytit aspoň trochu dobré místo. Ještě že jsem měl v hledišti spoustu kamarádu (Vláďo díky za místa:-)) Koncert začal přesně v devět. Samotný koncert nejde slovy moc dobře popsat, prostě to bylo skvělé a kdo to neslyšel, tak přišel o hodně. Mě se osobně nejvíce líbily nové předělávky Nohavicových písniček do rokového stylu, který umí jen Čechomor. Jen si představte Nohavicu jako rokového zpěváka. Místy lidi šíleli. Jarek Nohavica samozřejmě zahrál i klasicky na kytaru, případně s doprovodem jednotlivých členů Čechomoru. Spousta písniček bylo hráno v premiéře, nevyšly nikde na žádném CD - o příjemné překvapení tedy opravdu nebylo nouze. Samozřejmě, že i samotný Čechomor měl blok svých vlastních písniček, takže nechyběla Hruška, Gorale a další. Jako překvapení přišel na podium Karel Plíhal. Zahrál si společně s Nohavicou a bylo to hezké. Koncert trval téměř 3 hodiny včetně několika přídavků, které si lidé velice hlasitě vyžádali.

Počasí nakonec vydrželo, i když v předpovědi na nás meteorologové posílali déšť a bouřku, byly jen asi 4 krátké děšťové přeháňky. Počet platících diváku byl okolo 2000. Po koncertu, kdy značná část lidí odešla domů a většinou uvízli v dlouhátanské frontě aut, která se vytvořila směrem na Jablunkov, pokračovali filmaři s natáčením. Natáčely se písničky s Karlem Plíhalem a Nohavica hrál svoji smutno-veselou baladu "Až to se mnu sekne". Spouta lidí zůstalo až do půl čtvrté do rána, případně déle, protože jednak byly otevřeny stánky, takže se bylo kde posilnit a jednak se natáčela scéna, kdy filmaři potřebovali komparzisty. Scéna se týkala toho, že fanynky obklopí kluky z Čechomoru a dožadují se podpisu. Takže kdo chtěl si zahrál i ve filmu a přišel si k nějakému tomu honoráři.

Celkově považuji páteční večer za pohodovou, relaxační záležitost. Díky.


Matice Slezská - Dolní Lomná © 2000-2011