Festival na Pomezí
Zpět na úvodní stránku
 
 
Putování po festivalovém souhvězdí
 
Moravský vrabec
 
Drotária
 
Slezské dny
 
Stránky skupiny Blaf
Zpět na úvodní stránku
Dnes je
Tuesday
23. April 2024

Aktualizace
16.05.2013

Tento rok se festival kona: 7.7.2012
Mapa okolí - Mapa areálu - Často kladené dotazy (FAQ)

IX. ročník Festivalu na pomezí - Dolní Lomná - 13. - 14. 7. 2001

V dřevěném areálu Matice slezské v Dolní Lomné se druhý červencový víkend odehrával již devátý ročník festivalu folkové,trampské a bluegrassové hudby. Počasí bylo letní, byly až tropické teploty.

Motto festivalu "Ptáci a písně neznají hranice" zde bylo opět splněno, setkali zde umělci i příznivci tohoto žánru z příhraničních států - České, Slovenské a Polské republiky.

V tradičním pátečním pořadu "Blaf s přáteli" vystoupily všechny pozvané kapely. Kapela Sluníčko zde pokřtila své nové CD. Skutečným zážitkem a perfektním ukončením pátečního programu bylo vystoupení kapely Fleret s Jarmilou Šulákovou. Při loučení hlediště skandovalo zpěvačce i kapele vstoje, což není tak úplně běžné. Také paní Šuláková projevila velkou přízeň tomuto kraji a lidem. Po ukončení programu pokračoval v příjemném prostředí areálu až do druhé hodiny ranní jam session s kapelou Šajtar a dalšími kapelami.

V sobotu dopoledne se představily na OPEN scéně začínající kapely. Porotu nejvíce zaujala kapela Křeni z Karviné a otec a syn Bílí z Ostravy. Tyto kapely pak vystoupily v odpolením galakoncertu. Mimo program dopoledne vystoupila také holadská zpěvačka Ineke se svým bratrem, kteří za doprodu bývalého člena Blafu Jirku Manheima zazpívali několik písní.

V odpoledním programu za velkého vedra vystoupily všechny pozvané kapely. Jako hudební překvapení se představilo seskupení anglických zpěváků a tanečníků Morris Men, které u nás vystoupilo také v minulosti na Slezských dnech. Rádi se do Lomné vrátili a předvedli své umění. Zaujala slovenská kapela Jej družina i polský Czeczel Band. Své umění předvedl také Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Mnozí si s Hradišťanem zazpívali a potlesem si vynutili několik přídavků.

Cenu diváka získala letos kapela Pupata z Pardubic. Cenu nejlepší zpěvačky získala Hanka Grossmanová z kapely RED HATS, nejlepším zpěvákm byl vyhodnocen Libor Cenek z BG stylu. Na pódiu Lomňanka se konal country bál s kapelou Drops, u řeky Lomňanky pak táborák s písničkami kapely Tempo di vlak. Jako nová doprovodní akce se uskutečnila výstava Muzea Tešínska na staré pile "Koření našich babiček", která se velmi líbila.

Festival navštívilo letos rekordních téměř 3000 diváků, kteří ocenili nejenom program, ale také příjemné prostředí dřevěného areálu a také speciality slezské kuchyně, které byly nabízeny ve stáncích Matice slezské.

Rychlé údaje

Dostal jsem následující číselné údaje:
Festivalu se zůčasnilo 2205 platicích diváků, celkem 2800 diváků /vč. dětí, hostů, účinkujících../
Proběhlo taky hlasování diváku, zde jsou výsledky:
Cena diváka - kapela Poupata z Pardubic
Nejlepší zpěvačka - Hanka Grossmanová z kapely RED HATS
Nejlepší zpěvák - Libor Cenek z kapely BG Styl.
Vítězi OPEN scény se stali: otec a syn Bílí z Ostravy /dítě zpívá, otec doprovází/, kapela Křeni z Karviné /bluegrass/
V dopolední OPEN scéně si také mimo soutěž zazpívala holandská zpěvačka Ineke se svým bratrem za doprovodu bývalého člena Blafů Jirku Manheima. Sklidili velký aplaus.

Matice Slezská - Dolní Lomná © 2000-2011